Hírlevelek
Regisztráció
Orvosok a hálón
Orvosok
dr Botos Péter
Kérdezzen!
dr Botos Péter
Heves

38635
Tisztelt Doktor Úr!
20 éves vagyok(186cm, 97kg-az elmúlt egy hónapban fogytam10kg-ot-) és gyerekkorom óta sportoltam de már egy éve abbahagytam. Az a problémám hogy magas a vérnyomásom (160/50! és 50es pulzus). Dohányoztam de már letettem 2hete. Ami legjobban aggaszt, hogy apumnál is most diagnosztizálták ezt, mert szívinfarktusa volt a koszorúér eltömődése miatt amit tágítással megoldottak! Félek tőle hogy öröklődéses probléma lehet és nálam is jelentkezni fog. Ezúton szeretném kérdezni Öntől, hogy mi a teendőm? Még nem voltam háziorvosnál mert szerettem volna egy szakértő véleményét meghallgatni. A válaszát előre is köszönöm!
Köszönöm kérdését!
A magas vérnyomás és a szívinfarktus nem örökletes betegség. Az öröklött tényezők befolyásolják a magas vérnyomásra és az érelmeszedésre való hajlamot, de olyan egyértelmű összefüggés, mely szerint a szülők betegsége esetén a gyermekeknél is kialakul a betegség nem állapítható meg. Az öröklött genetikai tényezőkön kívül ezt még nagyon sok egyéb környezeti tényező is befolyásolja, azaz többtényezős "multifaktoriális" betegségekről van szó. A fiatal korban jelentkező magas vérnyomás azért érdemel fokozott figyelmet, mert számos esetben másodlagos szervi okok állnak a háttérben, melyek vizsgálata fontos. Amennyiben ugyanis valamelyik ilyen szervi "secunder" ok igazolódik a hypertonia hátterében a kezelés speciális megfontolásokat igényelhet. Emiatt feltétlenül javaslom, hogy konzultáljon háziorvosával, illetve magas vérnyomás kivizsgálásában- és kezelésében jártas szakemberrel.
Tisztelettel: Botos Péter

37920
Tisztelt Doktor Úr ! 12 éves lányomnak erősen ingadozik a vérnyomása /163/80,113/56/. Erős fejfájásai vannak,szédül és fáradékony. Hirtelen sokat nőtt,most 174 cm magas.Több vizsgálaton is részt vettünk,de a jobb szem romlásán kívül nem "találtak" semmit. Hirtelen növésével magyarázták,mondván majd kinövi. Édesapja magas vérnyomásos,én alacsony. Karácsonyra kaptunk vérnyomásmérőt és kíváncsiságból megmértem,amikor fejfájásra panaszkodott. Így "jöttem rá",hogy ingadozik a vérnyomása.
A kérdésem:hova fordulhatnék,ahol választ kaphatnék erre a problémára és nem elküldenek,hogy majd kinövi. Van megoldás? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel egy aggódó anya!
Tisztelt Aggódó Édesanya!

Fontos lenne tudni, hogy pontosan hol nem foglalkoztak kellő odafigyeléssel a problémával. Ha ugyanis a gyermek-vagy háziorvos egy megfelelően dokumentált magas vérnyomásos előzménnyel-és panaszokkal jelentkező fiatal beteg esetében nem vizsgálja tovább a beteget, akkor célszerű lenne a területileg illetékes gyermekgyógyászati-vagy hypertonia (magas vérnyomás) szakrendelés segítségét kérni. Ebben a korban jelentkező magas vérnyomás esetén másodlagos szervi okok is állhatnak a háttérben, melyek vizsgálata az eredményes kezelés és a későbbi szövődmények megelőzése szempontjából fontos.
Tisztelettel: Botos Péter

9877
Tisztelt Doktor Úr,

az édesanyám már régóta magas vérnyomásban szenved, jelenleg 3 féle gyógyszert írtak fel neki, de ennek ellenére is magas a vérnyomása. Lehet ,hogy túl sok ez a 3 gyógyszer( Cardura, Cardilopin és Tritace) vagy lehetséges, hogy a gyógyszerek módosítják egymás hatását?
Kérem ,hogy segítsen milyen gyógymódok vannak ,mivel lehetne csökkenteni a magas vérnyomást.Nagyon aggódom miatta, várom mielőbbi válaszát.

Nagyon köszönöm!

Tisztelettel,

Varga Edit
Tisztelt Varga Edit!

Elnézést a kései válaszért, de az utóbbi hónapok nagyon zsúfolt eseményei miatt maradtak megválaszolatlan leveleim. Szabadság alatt átnézve a postámat próbálok válaszolni a kérdésre.

A hármas kombináció a magas vérnyomás kezelésében ma már teljesen elfogadott, ha a beteg állapota indokolja és egy vagy két készítménnyel nem sikerüllt a normális vérnyomást elérni, vagy eleve nagyon magas értékekről kezdjük a vérnyomás kezeléseét. A kezelés ma már a szakmai ajánlások szerint is egyénre szabott, azaz nincs olyan cslhatatlan kombináció amely minden betegnek egyformán hatékony és eredményes lenne. Amennyiben hármas kombináció sem elegendő a vérnyomás beállításához javasolt hypertonia kezelésben jártas belgyógyász, kardiológus, vagy hypertonológus képesítéssel rendelkező szakorvos felkeresése. Remélhetőleg ezzel a szakmai segítséggel sikeresen megoldható a vérnyomás beállítása. Tisztelettel: Dr Botos Péter

Összesen: 1 oldal
1


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Tallózó      Kérdezzen!

dr Botos Péter

belgyógyászat, kardiológia, sürgősségi orvostan
peterbotos@yahoo.com

Szponzorált hirdetések